Emek Külür, diş kusurlarınız nedeniyle kendinizi güvensiz hissettiğinizde dişlerinizi saklamadan gülümseyebilmek kimse için pek kolay değil diyor. Diş kusurlarının kapamanın ve estetik bir görünüm elde etmenin en güvenilir yollarından biri de diş kaplamadır. 

Diş kaplama yöntemleri konusunda geçmişten günümüze kullanılan birçok farklı yöntem vardır. Emek Külür, diş kaplama yöntemleri, gelişen teknoloji sayesinde en iyi ve doğala en yakın olan kaplama yöntemini kullanımı önermektedir. Diş estetiğinde en önemli doğru yapılması gereken en önemli aşamalardan bir diş kaplamadır. Hem diş sağlığı açısından hemde estetik açısından en doğru ve güvenilir kaplama yöntemini kullanmak oldukça önemlidir.

Emek Külür Smile Institute merkezinde diş kaplama konusunda oldukça ileri teknoloji ile çalışarak doğal dişe en yakın kaplama ile benzersiz dişler ve diş tasarımı yapmaktadır. Diş kaplamada en popüler uygulama olarak kullanılan kaplama işlemi, ingilizcesi ‘weniyear ‘ yani dişin dış yüzeyinin kaplaması işlemidir. Şimdi ise ful seramik weniyears yani dişin tamamının kaplanması durumu, eskiden kaplama diş olarak ifade edilen durumdur. Son teknoloji ile diş kaplamada en son kullanılan yöntem ‘laminet weniyears’ yani dişin en son görünen yerin yüzeyini kaplanması işlemidir. Bu kaplama yönteminde, kaplama yapılacak dişe oldukça en az düzeyde dokunmaktır. Emek Külür bunun sebebi olarak, diş kaplama da konsept bundan sonra mümkün olduğu kadar dişin doğallığına ve genel yüzeyine dokunmamak, yani doğallığını bozmadan dişe hiç zarar vermeden kaplama işlemini yapmaktır.

Emek Külür, diş kaplamada en doğal görünümü elde etmek ve en son teknoloji yöntemlerini kullanarak; hem estetik hem konforlu hem de gülüş dizaynına en güzel şekilde uyum sağlayan, diş kaplama işlemini yaptırmayı önermektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum, diş yapımında kullanılan ve beyaz renkli, saf mineral hali yerine, zirkonya seramiğine dönüştürülerek özel olarak üretilen bir maddedir. Zirkonyum diş kaplama, daha doğal bir görünüm kazandıran, metal desteksiz kaplamalar grubundan olan bir kaplama yöntemidir. Metal destekli diş kaplama yöntemlerine kıyasla daha doğal bir görünüm sunar.

Zirkonyum diş kaplama, doğal görünümün yanı sıra dayanıklılığı ile zirkonyum altyapılı porselenlerde metal yerine beyaz bir alaşım olduğu için zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselen diş kaplama, doğal ve estetik görünümü ile ön dişlerde kullanımı tercih edilen, dirençli olması ile de arka dişlerde kullanılabilen bir diş kaplama uygulamasıdır.

Lamine Diş Kaplama Nedir?

Lamine diş kaplama, en az şekilde dişe dokunarak dişin görünen yüzeyinin kaplanması işlemidir. Lamine kaplama, Latince’de yaprak kaplama anlamına gelmektedir. Lamine kaplama, sağlam diş üzerine ince, yaprak gibi bir tabaka halinde işlem yapılarak, en az törpüleme ile yapıldığı için en koruyucu protez uygulamasıdır. 

Lamina kaplama yöntemi ile diş dokusu kaybedilmeden, ince porselen kaplama ile gülüş estetiği oluşmasına yardımcı olan bir yöntemdir. Kullanım süresi, dayanıklılığı, avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurularak, dişte istenilen görünümü elde etmek için sıklıkla tercih edilen bir diş estetiği yöntemidir.

Zirkonyum ve Lamine Diş Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Laminate veneer (yaprak porselen) dişle ilgili herhangi bir kesim yapılmadan, törpüleme veya minimal kesim ile dişin yalnızca ön yüzeyine uygulanan bir yöntemdir. Her bir diş için tek tek uygulama yapılmaktadır.

Zirkonyum kaplama yapılmadan önce diş küçültülür ve madde kalınlığına yer verecek kadar dişte çepeçevre kesim yapılmaktadır. Bu dişin genel görünümden kesim yapılarak uygulandığı için dişin doğal yapısı korunamayabilir. Dişin üzerine zirkonyum kaplama yapılarak, doğal bir görünüm elde edilmeye çalışılır. Zirkonyum bir alaşım olduğu için porselen içine konan bu alaşım, dişte küçültme yapıldıktan sonra dişe yapıştırılır. Zirkonyumda dişi küçültmek ve kesmek zorunluluğu vardır. Zirkonyum kaplama zamanla diş etinde ve dişte reaksiyon oluştuğu durumlarda çıkarılabilir.

Lamine kaplamada diş yapısında hiç kayıp olmuyor, dişte küçültme yapılmıyor, sadece törpülenip üzerine lamine yapılıyor ve lamine yapıştırırken kullanılan madde dişe yapışmıyor, dişe kaynadığı için dişten çıkma ihtimali de olmuyor. Laminate veneer dişe yapışmıyor, dişe kaynıyor, artık dişin bir parçası haline geliyor. Lamine kaplama bireyin kendi dişi gibi oluyor, kazıyayım çıkarayım gibi bir durum söz konusu değildir.

Zirkonyum kaplama yapmak ve dişe göre çalışmak, kolay olduğu için piyasada sıklıkla tercih edilmektedir. Lamine kaplama ustalık ve beceri gerektiren bir uygulama olduğu için herkes yapamayabilir ve şekil vermek ustalık istediği için her dişte istenen estetik görünüm sağlanamayabilir.

Lamine kaplama doğru malzeme ve teknikle yapıldığı takdirde kalıcıdır ve ömürü bireyin ömrü kadardır. Zirkonyum kaplama ise, zamanla diş eti çekilmesi ve dişin kullanıma bağlı olarak değiştirilmesi gerekebilir.

Lamine kaplamalar, dişte renk varyasyonunu ortadan kaldırır ve diş şeklini düzeltmek ve estetik bir görünüm kazandırmak için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Zirkonyum kaplama, doğal görünüm elde etmek ve dişin hasar durumuna bağlı olarak uygulanan bir yöntemdir. Özellikle implant ve lamine yapılamadığı durumlarda en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Renk farkını eşitlemeye yardımcı olur ve estetik diş uygulamalarında sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilir.

Emek Külür Lamine Diş kaplama Hakkında Ne Düşünüyor?

Emek Külür, lamine diş kaplamayı, diş estetiği ve dişte doğal görünüm elde etmek için sıklıkla kullanmaktadır. Laminate veneer, doğru malzeme ve teknikle uygulandığı zaman çok başarılı sonuçlar verdiği ancak yapılırken ustalık gerektirdiği için her zaman tercih edilmediğini ifade etmektedir. Smile Institute’de diş estetiği ve dişe doğal görünüm kazandırdığından dolayı, dişin doğal yapısına zarar vermeden uygulanabildiği için özellikle kullanılan bir kaplama yöntemidir.

Diş hekimi Emek Külür’ün ifade ettiğine göre; tetrasiklin renkleşmeleri, minenin mikro harabiyeti, dişin boyun bölgesindeki aşınmalar, diş eti şekillendirilmesi sonrasında diş boyutlarının estetik amaçlı artırılması durumunda, porselen laminate veneer uygulaması çok başarılı sonuçlar vermektedir. Lamine kaplamanın insan ömrü ile eşit düzeyde kullanılması da tercih edilme sebepleri arasındadır. Lamine kaplama, diş yüzeyine en az düzeyde dokunarak yapılma imkanı sağladığı için Emek Külür, diş estetiğinde doğal yapıyı korumayı ön planda tuttuğu için laminate veneeri önermektedir. Lamine kaplama dişe kaynaşarak dişin parçası haline gelmektedir.

Emek Külür Hastalarına Neden Lamine Diş Kaplamayı Öneriyor?

Emek Külür’e göre porselen laminate veneer, dişin rengini, şeklini ve boyutlarını değiştirmek için uygulanabilecek en etkili ve en konservatif yöntemdir. Porselen lamine kaplama, dişin ön yüzeyini kaplayan ve kozmetik kusurları gidermeye yardımcı olan, dişlerde daha beyaz ve daha düzgün bir görünüme sahip olmak için kullanılan en etkili diş estetiği uygulaması olarak önermektedir. 

Laminate veneer, doğru malzeme ve doğru teknikle yapılırsa uzun yıllar boyunca dişlerinizin  istediğiniz güzellikte görünümünü sağlayacak bir uygulamadır.

Emek Külür, lamineler de dişin durumuna göre iki tür uygulama yapılabileceği söylüyor. Kompozit lamina ve porselen lamina kaplamanın olası avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Genel olarak lamina kaplamanın ömrü, bireyin ömrü kadardır. Yapılan lens gibi lamine uygulamaları dişin minesine kaynar ve dişe bağlanır. Kendi dişiniz gibi olur ve kendi dişinize zarar verdiğiniz kadar lamineye de zarar verirsiniz. Yeterli düzeyde fırçalamamak, çatal ısırmak, diş eti problemine bağlı olarak oluşan hasarlar veya düşüp dişi kırmak gibi durumlarda lamine, diş zarar gördüğü ölçüde zarar görecektir. Kompozit ve porselen lamine de dişe ne kadar iyi bakarsanız lamine ömrü de o kadar uzun olacaktır. Kompozit lamina uygulamasından sonra her yıl düzenli olarak diş bakım polisajlarının yapılması gerekmektedir.

Lamine kaplamalar, lekelere karşı dayanıklıdır, son derece doğal ve estetik bir görünüm kazandırır ve daha uzun ömürlü olduğu için Emek Külür tarafından özellikle tercih edilen bir diş kaplama yöntemidir.