Emek Külür, Smile Institute merkezini kurarak gülümseme tasarımının aslında ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. ‘’İnsanlar birbirleriyle tanıştığında ilk gözlere sonra da gülümseyişe bakarlar ve gülümsemesi güzel olan insanların yüzlerinin, hafızada daha çok kaldığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.’’ demiştir. İnsanlarda bıraktığımız ilk intiba oldukça önemlidir. Kişisel bakımın bir parçası olarak görülebilecek gülümseme tasarımı güzelliğinize ve sağlığınıza katkıda bulunur. 2007 yılında Nişantaşı’nda bulunan Smile Institute merkezini kuran Diş hekimi Emek Külür, gülümseme tasarımı  eğitiminin mutlaka alınması gereken bir eğitim olduğunu savunur. Gülümseme tasarımı ayrıntılarının, inceliklerinin öğrenilebilmesi için normal eğitimlere ek olarak müfredata eklenmesi gerekli olduğunu beyan eder. Eğitim, ve bilgi birikimi tecrübe ile birleştiği zaman ortaya başarılı gülümsemeler çıkacaktır.

Gülümseme Tasarımı Nedir?

Gülümsemek, benliğin dışarıya vurum şekli, en önemli ifadelerden bir tanesidir. Gülümsemekten geri kalınan ve gizlenmeye çalışılan rahatsız edici durumların giderilmesi için yapılan işlemler bütününe gülümseme tasarımı denmektedir. Gülümseme tasarımı, birçok farklı sebep neticesinde oluşan gülümseme esnasında ortaya çıkan rahatsız edici görüntülerin estetik işlemler ile yok edilmesidir. Gülümseme tasarımı yaptırmak isteyen kişinin yüz şekli, ağız sağlığı ve istekleri doğrultusunda geliştirilen gülümseme tasarımı ile doğal ve güzel bir gülümseme elde etmek amaçlanır.

Gülümseme Tasarımı Neden Yapılır?

Gülümseme tasarımı, dişlerde oluşan aşınmalar veya diş etlerinde bulunan problemler nedeni ile farklı teknikler kullanılarak yapılan estetik işlemlerdir. Zaman içerisinde dişlerde oluşan aşınmaların kötü bir görüntü yaratması rahatsız edici olabilir. Dişler arasında boyut farklılıkları varsa, diş ile diş etlerinin orantısızlığı varsa, eksik diş veya diş çarpıklıkları mevcut ise, diş minesinde aşınmalar kırılmalar oluştuysa gülümseme tasarımı yapılabilir.

Gülümseme Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülümseme tasarımı yapılırken hastanın yüz şekline ve ihtiyaçlarına bakmak önemlidir. Daha sonra hastanın estetik beklentisini anlayabilmek önemlidir. Problemler ve istekler belirlendikten, planlama yapıldıktan sonra hasta ağzından gerekli ölçüler alınır. Fotoğraflar çekilir. Bilgisayar ortamında kullanılan özel programlar ile yüz şekli ile uyum hesaplanır. Nihai sonuca en yakın sonuçlara ulaşılmaya çalışılmış görüntüler elde edilir. Sonrasında geçici restorasyon dişler takılır ve hastayla gerekli revizeler hakkında görüşülür. Hasta ile mutabık kalındıktan sonra eğer ortodontik tedaviye gerek duyulmaz ise diş eksiklikleri varsa giderilir, diş etlerinde bulunan orantısızlıklar varsa giderilir, tüm cerrahi uygulamalar tamamlanır. Tüm cerrahi işlemler tamamlandıktan sonra gerek görülürse diş beyazlatma işlemleri yapılır. Beyazlatma işleminden sonra görsel ve biçimsel bozukluklar düzeltilir, gerekli ise lamine veya zirkonyum kaplamalar yapılır. Eğer kaplama yapılıyor ise tekrar provaya ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda hastalara medikal estetik müdahaleler de yapılabilir. Dudak ve çene bölgesine yapılan dolgular ile gülümseme tasarımı tamamlanabilir.

Gülümseme Tasarımı İşlemleri Nelerdir?

Gülümseme tasarımı İşlemleri:

  • Diş eti estetiği
  • Diş beyazlatma
  • İmplant
  • Protez
  • Lamine kaplama
  • Zirkonyum kaplama
  • Tel tedavisi
  • Medikal estetik

Gülümseme Tasarımını Kimler Yapar?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ortodonti, Restoratif Diş Tedavisi branşlarının uygulamaları ile oluşturulur. Sadece Diş hekimliği alanında eğitim almış, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun uzmanlar tarafından gülümseme tasarımı yapılmalıdır. Güzellik merkezleri, Estetik cerrahi merkezlerinde gülümseme tasarımı yapılması doğru değildir.

Neden Gülümseme Tasarımı Yapılmalı?

Gülümsemek iletişimin en net hallerinden birisidir. İnsanları etkileyecek olan gülümsenin,

yapılan bir araştırmaya göre karşı tarafa daha fazla güven verdiği saptanmıştır. Günlük hayatta gülümsemenin saklanmaya çalışılması yaşam hayat kalitesini ve özgüveni

düşürecektir. Hareket ve mimikleri devamlı kontrol altında tutmaya çalışmak mental sağlığı olumsuz etkileyen bir durumdur. Diş ve diş eti orantısızlığı, diş minesinde bulunan bozukluklar gibi problemlerin giderilmesi yüz estetiğini arttıracağı için, kişinin özgüvenini arttıracak ve motive edecektir. Tüm bunların dışında öncelik her zaman ağız sağlığı olmalıdır. Eksik dişlerin tamamlanması, hem bugüne hem geleceğe yönelik bir yatırımdır. Ağız, iletişimin başladığı yerdir. Bu yüzden ağız sağlığının korunması oldukça önemlidir.

Gülümseme Tasarımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle dikkat edilmesi gereken işlemi yapacak kişidir. Gülümseme tasarımını yapacak olan kişi uzman bir Diş hekimi olmalıdır. İşlemi gerçekleştirecek olan kişinin uzman bir Diş hekimi olduğunu öğrendikten sonra hasta-hekim uyumuna bakılması gereklidir. Hastanın taleplerine hekimin ne derecede karşılık vereceğini bilmek gerekir. Tedavi hasta ve hekimin taleplerinin ortak noktada kesişmesi ile planlanmalıdır. Hastanın yüz şekli, dudaklarının dolgunluk seviyesi, diş eti seviyesi, diş rengi ve dizilimi gibi etkenler göz ardı edilmemelidir. Gülümse tasarımında genel bir tedavi yoktur. Kişisel olarak planlamak gereklidir.